‘Vestia – een slooplustig woningbedrijf’

 

In gesprek met actieve mensen uit de Bomenwijk in Delft:

“In de bomenwijk staan 636 woningen. Woningbedrijf Vestia wil in ieder geval de portiekwoningen en duplexwoningen slopen en over de eengezinswoningen wordt vaag gedaan. De twee onder een kap woningen in de wijk wil woningbedrijf Vestia verkopen. Hier zijn koopwoningen en duurdere huurwoningen gepland. Ik kan hier niet terugkomen in de wijk als de plannen doorgaan. Ze sollen met mensen. Er wordt ijskoud gezegd: ‘Het is niet zeker dat u in Delft komt te wonen. We plaatsen mensen terug binnen de hele regio’. Ze willen de mensen met de hogere inkomens hier naartoe hebben en de mensen met de lage inkomens moeten weg.

Vestia is landelijk nummer twee op de ranglijst van slooplustige woningbedrijven. Om de plannen er door te helpen drukken, is ‘Steunpunt Wonen’ (een adviesbureau) door Vestia ingehuurd. Maar het gaat voor hen niet van een leien dakje. Ook in Rotterdam worden woningbedrijven gedwongen om hun sloopplannen geheel of gedeeltelijk in te trekken en tot renovatie over te gaan.”

Mensen verbouwen zelf, voor minder geld

“Wij zijn ook in actie gekomen tegen de sloop van onze wijk. De meeste mensen hier moeten rondkomen van een inkomen van minder dan 1.400 euro. We moeten zorgen dat ze de dollartekens opzij gooien en niet kijken naar wat je sloopt, maar wie je sloopt. Er is door woningbedrijf Vestia een enquête gehouden waaruit blijkt dat 70% van de bewoners blij is met het wonen in de Bomenwijk. Zeventig procent heeft ook gereageerd op de enquête, een hele hoge uitslag. De bewoners willen renovatie en geen sloop. Het woningbedrijf zegt dat renovatie 80.000 euro per woning gaat kosten, dat is sowieso veel minder dan de kosten van een eventueel koophuis – die niemand van ons op zou kunnen brengen. Wij betwijfelen de hoogte van dat bedrag. Mensen in de wijk hebben van hun woning een paleisje gemaakt voor veel minder geld.”

Betaalbare huren

“Woningbedrijf en gemeente hebben geprobeerd om de bewoners van de wijk met officiële inspraakorganen op professionele wijze in slaap te sussen. We hebben dat als bewoners doorbroken door met elkaar contact zoeken en initiatieven nemen. Een van de bewoners maakte een ‘groene brief’, waarin hij de wijkbewoners die de sloopplannen niet zagen zitten, bemoedigde om contact met elkaar op te nemen. De brief was groen, dat staat voor het groen in de wijk. De Bomenwijk is wonen met plezier. Het is een tuinstad die net na de oorlog is gebouwd. Ruim opgezet en met veel groen. En niet onbelangrijk: betaalbare huren. De Bomenwijk is een hele hechte wijk. We hebben huis aan huis de mensen benaderd in verband met een handtekeningenactie en dan merk je dat wel.”

Sloopsmoezen

“Het woningbedrijf en de gemeente zijn erop uit om de samenhang uit de wijk te halen. We merken dat ze daar verschillende methodes voor hebben. Zoals mensen die overlast bezorgen in de wijk plaatsen, stoppen met onderhoud (er wordt opeens niet meer verder geverfd), minder onderhoud aan het groen en de vuilopslag is nog steeds niet ondergronds, terwijl dat al lang gepland was.

Een andere sloopsmoes is de wateroverlast in de wijk. De gemeente beweert dat de wateroverlast een van de redenen is die sloop noodzakelijk maakt, maar het is andersom: de wateroverlast kan en moet worden opgelost, net als in andere delen van de stad al lang gebeurd is. Dan is sloop helemaal niet nodig.”

Eenheid van bewoners is onze kracht

“We hebben al heel veel geleerd in onze strijd voor behoud van de Bomenwijk. In de gemeente zit het verlengde van politiek Den Haag, compleet met witteboordencriminaliteit. Op verschillende plaatsen in het land worden slooppremies betaald. Op ingezonden brieven komen nietszeggende antwoorden. Zorgvuldig voorbereidde bijdragen in inspraakrondes worden afgedaan met woorden als: ‘mevrouw maakt zich zorgen over de wijk’.

Wat het meest belangrijk is in onze organisatie is de aaneensluiting van de bewoners uit de wijk. Dat is onze kracht. Het kost ontzettend veel tijd en geld van de mensen zelf. Het geld voor de acties is letterlijk met eindjes spaghetti aan elkaar geknoopt. Daarom is ook solidariteit van mensen in andere wijken van harte welkom.

We gaan zelf nog een enquête houden in de wijk. Er is interesse om deze wijk op de monumentenlijst te plaatsen, als voorbeeld van stedenbouw van net na de tweede wereldoorlog. Belangrijk is ook dat achter onze wijk de A13 ligt, compleet met een zesbaans weg. Je mag hier niet eens slopen en bouwen volgens de milieuvoorschriften.

Ze willen het sloopplan er door drukken voor de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart 2006. Wij zullen ons met hand en tand verzetten en het lijkt ons heel goed om samenwerking te zoeken met bewoners die zich in de andere wijken verzetten tegen sloop. Samen staan we sterk en van elkaar kunnen we leren.”

Bedankt voor het gesprek!

Uit:   Rode Morgen nr. 10 – 2005

Info: www.rodemorgen.nl

 Terug naar overzicht