Vreugde en verdriet bij start van renovatie

 

'Mooie makelaarspraatjes, maar het is ónze wijk straks niet meer'

 

door JULIA BROOS

 

DELFT - Vreugde en verdriet. Het ligt dicht bij elkaar zo aan de vooravond van de grote metamorfose van de Bomenwijk. De naoorlogse wijk was volgens de bewoners toe aan renovatie, maar waarom moeten de woningen, waarin zij dachten oud te worden, sneuvelen onder de sloophamer? En kunnen zij de huur nog wel betalen van de woningen, die ervoor in de plaats komen?

 

 

Net na de bekendmaking van de plannen, enkele jaren geleden, speelden deze emoties al in de wijk. Bij de officiële aftrap van de metamorfose deze week bij partycentrum Het Witte Huis, werd duidelijk dat ze nog steeds bestaan. Diverse bewoners bleven uit protest weg bij de bijeenkomst met wethouder Bolten en Gert den Ouden, directeur van de betrokken woningcorporatie Vestia. Wellicht aangemoedigd door een oproep in een huis-aan-huisblad een dag eerder, waarin een onbekende de Bomenwijkers dringend verzocht uit protest niet te komen.

Bolten is desondanks tevreden met de opkomst, maar ze geeft toe dat de gevoelens onder de bewoners gemengd zijn. Bekend is dat het merendeel blij is met de renovatieplannen, maar tégen de voorgenomen sloop van een deel van de wijk.

De grootste angst is dat de wijk dan onherstelbaar zal veranderen qua architectuur, maar ook qua type bewoners. „Vestia verkoopt het plan met van die mooie makelaarspraatjes, maar het is straks onze wijk niet meer. Mensen met een eenvoudig inkomen raken straks aan de bedelstaf of moeten buiten slapen, omdat we de nieuwe woningen niet kunnen betalen,'' zegt de verontruste Esdoornlaanbewoner Otto Lopes Cardozo. Dit is ook een grote zorg van de leden van de bewonerswerkgroep Bomenwijk waar hij lid van is.

Vestia geeft toe dat de huurprijzen in de aangepakte woningen tweemaal zo hoog kunnen worden, maar dat het verschil met huurtoeslag toch slechts 30 euro per maand is. Voor bewoners die geen aanspraak maken op volledige huurtoeslag, komt een flat beschikbaar waarin men woningen voor een relatief lage prijs (ongeveer 400 euro) kan huren.

Lopes Cardozo is echter niet overtuigd van de goede bedoelingen van de woningcorporatie. „Ze heeft het winkelcentrum aan de Lindelaan volledig laten verloederen. Het lijkt wel op de Bronx in New York. Zo konden ze de mensen er makkelijk van overtuigen dat sloop nodig is. Terwijl je met modernisering an sich, en dat geldt ook voor de woningen, al veel kunt bereiken.''

-----------------------------------------------------------------

 

Eerste fase van de metamorfose - Torenflat op de plek van Het Witte Huis

De metamorfose van de Bomenwijk wordt in fases aangepakt. De totale aanpak duurt 10 tot 15 jaar.

In de eerste fase, die inmiddels is begonnen, wordt de bebouwing rondom het Lindeplein (inclusief partycentrum Het Witte Huis) gesloopt. Eind dit jaar volgen de portiekflats aan de Elzenlaan en het nabijgelegen winkelcentrum.

Daarnaast worden duplexwoningen aan de Esdoornlaan samengevoegd tot eengezinswoningen. Op de plek van het afgebroken partycentrum Het Witte Huis wordt begin volgend jaar begonnen met de bouw van een supermarkt (ongeveer 1000 vierkante meter) met daaronder een parkeergarage. Boven de supermarkt komen acht etages met aanleunwoningen. Volgens woningcorporatie Vestia zijn er nog geen harde plannen voor de rest van de wijk.

 

 

Sociaal plan - Garantie om te blijven of terug te keren

Bij de uitvoering van de metamorfose van de Bomenwijk moet een aantal bewoners (tijdelijk) verhuizen. Om die verhuizingen op een goede manier te laten verlopen, zijn afspraken gemaakt tussen de bewoners, woningcorporatie Vestia en de gemeente. Deze zijn vastgelegd in een sociaal plan. Een onderdeel daarvan is de zogeheten Bomenwijkgarantie. Deze houdt in dat bewoners die op 7 maart 2006 in de Bomenwijk woonden, de garantie krijgen dat ze in de wijk kunnen blijven wonen of kunnen terugkeren.

Als ze niet direct naar een gerenoveerde of nieuwe woning kunnen binnen de wijk, kunnen de bewoners tijdelijk doorschuiven naar een nog aan te pakken woning.

Bomenwijkers die uit de wijk moeten verhuizen, omdat er geen tijdelijke woning beschikbaar is, krijgen ook de garantie van Vestia om terug te keren.

 

 

 

 Terug naar overzicht