Verslag overleg Bewonerswerkgroep Bomenwijk

op 23 mei 2005

 

 

Naast zeven bewoners van de Bewonerswerkgroep was onze adviseur van Steunpunt Wonen Aliën van der Haar aanwezig.

 

 

Op de agenda staat het verslag van de vorige vergadering Sociaal Plan, het Beheer Plan, de inloopmarkt en de organisatie van de Bewonerswerkgroep.

Verslag vergadering Bewonerswerkgroep 2 mei

Naar aanleiding van het verslag van de vorige vergadering werden er kritische opmerkingen geplaatst bij een aantal inhoudelijke punten, zoals de rol van voorstanders van sloop, maar ook punten die in het verslag gemist werden.

Een ander punt dat weer naar voren werd gebracht betrof de handtekeningenactie van begin dit jaar. Deze zouden op de inloopmarkt aangeboden moeten worden aan de directeur van Vestia, Gert Den Ouden.

Gemeld werd dat de Socialistische Partij met een enquête langs de deuren gaat in de wijk. Afgesproken is dat wij de uitslagen van de enquête krijgen. Afgevraagd wordt of de actie van de SP voor ons nuttig is?

Voor de Wijkkrant van Vrijeban heeft Jos gevraagd een artikel geschreven. Hij leest deze later op de avond voor en vraagt de leden goedkeuring ter plaatsing hiervan. Niets dan lof over de inhoud. Het stuk dan wel die krant zou gebruikt kunnen worden op de inloopmarkt.

Verder is er een artikel van prof. Thompson mbt de uitzending op tv over een wijk in Den Bosch, waar de herstructurering ter discussie stond en een kritisch artikel (NRC) over het bouwen van dure koopwoningen door woningbouwcorporaties. Een artikel dat de band tussen corporaties en gemeentes kritisch beschouwt.

Er is behoefte aan onderzoek naar de kwaliteit van het milieu in de Bomenwijk. We moeten de milieuregelgeving die van belang zijn voor de buurt opvragen.

Een van de leden van de bwg heeft een brief gestuurd aan Tweede-Kamerlid Jan Marijnissen van de SP en antwoord ontvangen. De andere partijen in de Tweede Kamer zouden ook aangeschreven kunnen worden.

Komende week beantwoord minister Dekker kamervragen over de herstructurering, met name die van dhr. Depla zijn voor ons interessant.

Bij de gemeente is er 12 mei jl. verder vergaderd door de raadcie Duurzaamheid. Het CDA had ons om informatie gevraagd over woningaantallen en het feit dat maar 1 op de 6 Bomenwijkers kan terugkeren . Die vraag heeft ons te laat bereikt, maar we zullen alsnog op korte termijn de informatie aanleveren.

Sociaal Plan

Er is een werkgroep Sociaal Plan, bestaande uit Vestia en een aantal leden van de bwg Bomenwijk. Er heeft een eerste bijeenkomst plaats gevonden waarbij een eerste concept Sociaal Plan, gebaseerd op die van de R’damse wijk de De Burgen is besproken. De werkgroep is pas halverwege.

Er wordt opgemerkt dat de speelruimte in het opstellen van een Sociaal Plan beperkt is, als gevolg van een erg rigide Regionale Huisvesting Verordening Haaglanden. Het plan lijkt daarmee dichtgetimmerd. Veel ligt al vast daardoor. Het RHVP regelt met name de woningtoewijzing in de regio. Ook Vestia is daardoor gebonden.

Als reactie hierop wordt gevraagd wat wij als bwg met het resulterende Sociaal Plan moeten doen? Het zal door de werkgroep aan ons voorgelegd moeten worden en vervolgens aan de bewoners van de Bomenwijk.

Vestia wil het Sociaal Plan 15 juni al klaar hebben. Vastgesteld door hen en de bwg. Vinden wij dit goed? Nee, dit is te kort dag.

Het grote probleem is dat niet alle nieuw te bouwen woningen aan de huidige bewoners van de Bomenwijk mogen worden aangeboden. Slechts 50% van die woningen komt voor hen beschikbaar.

Een ander actiepunt is dat Vestia vooruit dient te lopen op de behoefte aan vervangende woonruimte en niet pas als een gebied aangewezen wordt als “actiegebied”, een jaar voor de sloop.

Een ander probleem is of woningen die ooit te boek stonden als vierkamerwoning dat nog steeds zijn (minimum eisen oppervlak begrip ‘kamer’). Dit kan consequenties hebben voor de toewijzing van vervangende woonruimte.

Het concept –sociaal plan wordt besproken. Per pagina worden de punten weergegeven die besproken zijn deze vergadering.

De terugkeergarantie contra de 50% regeling (50% van de nieuwbouw kan toegewezen worden aan de Bomenwijkers)

  • Wat houdt de gestelde samenwerking in tussen Vestia en de bwg tav opstellen van SocPlan. Wat houden de opgesomde kaders voor dit plan precies in?
  • deelgebied wordt actiegebied” Dus gelden deze regelingen tot dan niet? Praktisch gevolg zou bijvoorbeeld zijn dat bewoners die willen verhuizen naar een fase die al klaar is, zeg fase 1, het zonder de 5000 euro moeten stellen, wanneer hun blok nog niet aangewezen is als actiegebied. Hoe zit het met huurverhogingen? Krijgen we wisselwoningen?

Verhuiswensen. Stelt dit wel iets voor? Is het niet veel meer: wat heb je, dat krijg je. . . .

En worden je opgebouwde woonjaren wel voldoende gewaardeerd?

  • De toevoegingen 4 personen en jonger dan 12 jaar. Deze beperkingen gelden wanneer men streeft naar een grotere woning (wooncarrière).
  • de 50% Wat betekent dit voor koopwoningen indien bewoners uit de Bomenwijk die willen kopen?

Vervolgens is gesproken over ‘sociale koop’ en ‘koopsubsidie’. Welke bedragen horen hierbij?

  • Woning binnen Delft is belangrijk. Woningtype en de kwaliteit en de te slopen woning. Is dit grappig bedoeld?
  • Wat houdt de regeling zelf aangebrachte voorzieningen (ZAV-regeling) precies in?
  • Voorzieningen aangebracht na de aanwijzing actiegebied.

Wat is het bedrag xxx?

  • De wisselwoning. Houdt dat in dat er twee maal een verhuiskostenvergoeding betaald wordt?

Wat is de betalingswijze.

Leges en administratiekosten. Wat moeten we daar mee? En inschrijfkosten woonkrant?

  • Wat is tussentijds onderhoud? Bedoelt men hier ‘wind en waterdicht’? Dit is te weinig.

Werkgroep Beheer

Deze werkgroep bestaande uit een aantal leden van de bwg en Vestia komt 24 mei bij elkaar. Dan wordt gestart met het beheerplan voor de Bomenwijk. De vraag is of de gemeente de kar gaat trekken zoals eerder toegezegd door Allard Stroo, of door Nynke Sterenberg van Vestia. Het beheer van de Bomenwijk wordt losgekoppeld van dat van de wijk Vrijeban.

 

Inloopmarkt

De inloopmarkt zal plaats vinden op woensdag 15 juni van 15.00 tot 20.00 uur.

Namens Vestia heeft Nynke Sterenberg een Thema-uitwerking Inloopmarkt aan ons gezonden. Daar in staat wat er in de verschillende stands gepresenteerd zal worden.

Vestia zal presenteren:

  • Hoe ziet de wijk er mogelijk uiteindelijk uit?
  • In welke fase is mijn woning aan de beurt?
  • Wat gebeurt er met de eengezinswoningen?
  • Het Sociaal Plan

De Bewonerswerkgroep zal zich ook kunnen presenteren die dag met een kraam. Maar wat moet daar in?

Gedacht wordt aan het volgende:

  • Een video van het programma Tegenlicht waarbij prof. Thompson kritisch kijkt naar de herstructurering
  • Het aanbieden van de 300 handtekeningen verzameld eerder dit jaar.
  • Een kindermaquette en tekeningen gemaakt door de BMS-school.
  • Infoborden met behaalde resultaten tav de wateropgaaf en de situering van de supermarkt.
  • Publicaties van de Bewonerswerkgroep. Uit de wijkkrant en de nieuwsbrieven.
  • Collage van krantenartikelen.
  • Informatie over renovatieprojecten elders in het land.

De organisatie van de Bewonerswerkgroep

Een werkgroep bestaande uit drie mensen heeft nagedacht over de organisatie en vorm van de Bewonerswerkgroep Het grootste probleem is de dualiteit. Bewoners die hun woning willen behouden hebben andere belangen dan bewoners die zich kunnen vinden in de plannen zoals Vestia die voorstaat.

Afgesproken wordt dat we een nieuwe enquête onder de bewoners houden om de meningen over de plannen van Vestia te moeten peilen. Op basis van de uitkomsten van de enquête bepalen we onze insteek naar Vestia.

Een ander probleem is hoe we ons ervoor hoeden dat we, in welke vorm dan ook, legitimiteit verstrekken aan de plannen van Vestia, door de manier van samenwerking die er nu bestaat. Hoe duidelijk is ons geluid dat we laten horen? Willen we wel een bewonerscommissie dan wel vasthouden aan de huidige Bewonerswerkgroep / klankbordgroep. En hoe zien we ons zelf als vertegenwoordigers van de buurt.

Deze vragen komen volgende keer aan bod.

Rondvraag en afsluiting

Moet het sociaal plan ook ge-update worden gedurende de jaren dat de herstructurering zal duren? Ja, er vindt tussentijds evaluaties plaats.

Welke instanties zijn er die woningcorporaties controleren? Antwoord: Raad van Toezicht.

Allochtonen in de wijk ervaren dat ze achtergesteld worden, mede doordat er maar weinig contacten zijn tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Er zou een ontmoetingsdag moeten komen.

Over de WOZ. Hoe zit het met de verschillen tussen de taxatie en de marktprijs. (is al eens eerder aan de orde geweest)

Hebben we lokale beroemdheden in ons midden (Bomenwijk)? Aliën wil dit weten naar aanleiding van een vraag van Vestia in verband met de inloopmarkt. Troubadours en barden meldt u aan.