Bewonerswerkgroep Bomenwijk Verslag bijeenkomst

22 augustus 2005

 

 

Aanwezig: 12 bewoners

 

 

 

Agenda: er worden twee punten toegevoegd: bezetting commissies en de wijkkrant

Sociaal plan

Sinds vorige keer zijn er twee overleggen geweest. De indruk is dat Vestia in de goede richting beweegt.

§         De renovatie wordt er in opgenomen.

§         De verhuiskostenvergoeding wordt mogelijk in één keer van kracht voor ongeveer de helft van de wijk. Nu wordt gesproken van de eerste 4 fasen, maar de fasering kan nog helemaal anders worden, bijvoorbeeld n.a.v. de enquêtes. Het recht op verhuiskostenvergoeding gaat in als de gemeenteraad een besluit heeft genomen. Urgentie gaat niet in één keer, dat is gekoppeld aan de peildatum (startdatum) voor de verschillende fases.

§         Met een urgentie kun je ook (tijdelijk) verhuizen naar een woning in de Bomenwijk. Als de fase waarin je dan woont aan de beurt is, wordt je voor de tweede keer urgent en krijg je opnieuw de verhuiskostenvergoeding.

§         Nu staat in het sociaal plan dat Vestia een maximale inspanning zal doen om bewoners (die dat willen en vóór het raadsbesluit al in de wijk wonen) in de Bomenwijk te herhuisvesten. Misschien kunnen we dat nog verder ombuigen naar een terugkeergarantie. Belangrijk punt daarbij is of daarvoor voldoende woningen zijn. Daar wordt nu aan gerekend (waarbij ook rekening wordt gehouden met 'normale' verhuisbewegingen die altijd blijven plaatsvinden). Bij een terugkeergarantie is van belang dat we erop letten dat mensen de woningen ook kunnen betalen, want anders is het een loze belofte!

§         In het sociaal plan wordt een "hardheidsclausule" opgenomen, waardoor het mogelijk is af te wijken als iets voor een bepaald individu slechter uitpakt.

Gevraagd wordt of er geregeld is dat je niet gedwongen kunt worden om naar bijvoorbeeld den Haag te verhuizen. Bij het huisbezoek kun je opgeven wat je woonwensen zijn. Als je heel duidelijk Delft hebt opgegeven, is het zeer onwaarschijnlijk, dat een rechter uiteindelijk zal zeggen dat aangeboden woningen in den Haag "passend " zijn.

Het sociaal plan wordt de volgende keer aan de bewonerswerkgroep gepresenteerd. Iedereen krijgt dan een exemplaar mee en de keer daarop bepalen we gezamenlijk een standpunt over het voorstel.

De vraag wordt gesteld of de bewonerswerkgroep wel een sociaal plan kan afsluiten: kan de bewonerswerkgroep wel namens de Bomenwijk handelen? De strekking van een sociaal plan is dat je de rechten van bewoners zo goed mogelijk probeert vast te leggen. Bewoners krijgen allemaal het sociaal plan en kunnen daar op reageren vóórdat het (eventueel) wordt ondertekend.

Afspraak: de (juridische) positie van de bewonerswerkgroep bij het sociaal plan komt de volgende keer weer op de agenda en Steunpunt Wonen doet daarvoor wat uitzoekwerk.

Beheerplan

Er is nu al een tweemaandelijks buurtbeheeroverleg met verschillende partijen, maar vanwege de komende vernieuwing komt er een speciaal beheerplan voor de Bomenwijk (schoonhouden, veiligheid, bouwverkeer, enz, enz.). Bij het opstellen kan het voorbeeld van de Poptahof goed worden gebruikt. Een voorstel voor het Beheerplan komt uiteraard op een later moment in de bewonerswerkgroep die daarover dan een standpunt kan bepalen.

De enquête

Er waren twee initiatieven voor een enquête, één van de bewonerswerkgroep en één van Vestia en de gemeente. Een werkgroepje is een keer bij elkaar geweest en heeft de opzet voor de enquête besproken.

Er wordt in de enquête aan bewoners géén mening gevraagd over een plan, want er is geen plan wat we aan hen kunnen voorleggen. Wel wordt geïnventariseerd wat de woonwensen van bewoners van de Bomenwijk zijn voor de toekomst. Met die informatie kan iedereen (de bewonerswerkgroep, Vestia en de gemeente) zelf bepalen of de huidige plannen kloppen met wat bewoners willen. Dan zal ook blijken hoe serieus Vestia en de gemeente de bewoners nemen.

Het renovatieonderzoek

Er zijn enkele overleggen geweest. Het nieuwe bureau (Van Schagen) kijkt heel anders, zij gaan veel meer uit van de mogelijkheden om te renoveren. Op de volgende bijeenkomst is het de bedoeling dat de uitkomsten van het onderzoek gepresenteerd worden.

Planning

Vestia wil graag in november naar de gemeenteraad met een plan. Rond de verkiezingen ligt de politiek altijd een behoorlijke tijd plat, zeker als het over heikele onderwerpen gaat. De inschatting is dat als je niet in 2005 nog in de gemeenteraad bent met een plan, je zomaar een half jaar of nog meer kwijt kunt zijn. Sommige leden van de bewonerswerkgroep vragen zich af of het een probleem is, dat de besluitvorming uitgesteld wordt. Daar wordt tegenin gebracht dat uitstel van de besluitvorming ook voor bewoners vervelend is, want die blijven in dat geval alleen maar langer in onzekerheid. Bovendien is de verwachting dat als de bewonerswerkgroep nu het initiatief neemt en gebruik maakt van de (tijds)druk die op de ketel zit, er de komende paar maanden veel meer valt binnen halen voor de buurt en de bewoners dan wanneer we midden volgend jaar nog eens gaan praten. En uiteindelijk gaat het toch om het resultaat dat we weten te boeken.

De verwachting is dat besluitvorming door de gemeenteraad in november nauwelijks haalbaar is, maar eind december komt de raad ook nog een keer bij elkaar. Terugredenerend vanaf die vergadering hebben we een planning gemaakt, waarbij begin oktober een cruciaal moment is. Op dat moment moeten het renovatieonderzoek, de enquête en het sociaal plan afgerond zijn. Dan kan de bewonerswerkgroep (en kunnen uiteraard ook Vestia en de gemeente) beoordelen en afwegen, wat de verschillende aspecten hebben opgeleverd en betekenen voor het plan. Als het lukt binnen een redelijke tijd met Vestia en de gemeente tot overeenstemming te komen over het plan, kan het nog dit jaar in de gemeenteraad.

Een goed beheerplan is belangrijk, maar afgesproken wordt hier de komende maanden geen prioriteit aan te geven en het overleg uit te stellen tot de andere zaken zijn afgerond.

Als (mogelijk) probleem wordt genoemd de milieueisen die gelden voor nieuwbouw. De MER (Milieu-Effect-Rapportage) wordt steeds belangrijker.

Belangrijk aandachtspunt de komende tijd is natuurlijk ook het informeren van de achterban en het horen van de mening van de bewoners.

Nieuwsbrief

Het concept wordt goedgekeurd, alleen de laatste alinea wordt aangepast. Op dit moment wordt er niet actief geworven voor nieuwe leden, wel komt er een telefoonnummer in waar belangstellenden terecht kunnen met vragen en opmerkingen. Als iemand uit zichzelf aangeeft deel te willen nemen aan de bewonerswerkgroep, wordt hij/zij ingepraat/ingewerkt door 'oudere' leden (buiten de vergaderingen).

De commissie bestuur

Is nog maar één keer bij elkaar geweest.

Agenda volgende keer maandag 5 september

§         presentatie renovatieonderzoek

§         presentatie sociaal plan (inclusief juridische positie bewonerswerkgroep erbij)

§         bord voor buurthuis