Klik op de regel als u de nieuwsbrief wil lezen

 Nieuwsbrief Nummer 7, april 2006

 Nieuwsbrief Nummer 6, maart 2006

 Nieuwsbrief Nummer 5, oktober 2005

 Nieuwsbrief Nummer 4, augustus 2005

Nieuwsbrief Nummer 3, april 2005

(samenvatting straatgesprekken)

Nieuwsbrief Nummer 2, jan. 2005 (straatgesprekken)

Nieuwsbrief Nummer 1, dec. 2004 (enquete)

 

 

 

Deze nieuwsbrief is de eerste uitgave van de Bewonerswerkgroep Bomenwijk. Met deze nieuwsbrief willen wij de bewoners van de Bomenwijk informeren over de activiteiten van de bewonerswerkgroep.

 Sinds een jaar is een groep betrokken bewoners actief, die nadenkt over de plannen van Vestia. De bewonerswerkgroep vindt het heel belangrijk om te weten hoe de bewoners over de plannen denken en wat zij van de wijk vinden. Daarom hebben wij in juni een enquête gehouden onder alle bewoners van de Bomenwijk. De uitkomsten willen wij gebruiken om tot betere plannen voor de wijk te komen. In deze nieuwsbrief kunt u de uitkomst van deze enquête lezen.

 Enquête

Bijna de helft van de bewoners van de Bomenwijk heeft meegewerkt aan de enquête. Dat mogen we gerust een goed resultaat noemen. De meeste reacties op de enquête kwamen van ouderen, alleenstaanden en mensen die in een portiekwoning wonen. De jongeren vonden het blijkbaar minder interessant om aan de enquête mee te werken, zij reageerden nauwelijks.

 De Bomenwijk blijkt een geliefde wijk te zijn, want bijna een derde van de mensen wonen er al langer dan 25 jaar. De bewoners vinden de buurt gezellig met veel saamhorigheid. Maar liefst driekwart van de mensen wil er blijven wonen. Het groen in de wijk wordt heel goed gewaardeerd. Maar tegelijkertijd is het vuil op straat voor de meeste bewoners een grote ergernis.

Wat betreft de woningen is men enthousiast over de tuinen en het contact met de buren. De geluidsoverlast, ventilatie, verwarming, tocht/vocht en voorzieningen in de woning laten daarentegen te wensen over.

 Uit de enquête blijkt dat zo goed als iedereen op de hoogte was van de plannen van Vestia om de Bomenwijk te gaan vernieuwen. Een kleine meerderheid vindt dit een goed idee. Dat zijn vooral de bewoners uit de eengezinswoningen en de duplexwoningen. De bewoners van de portiekwoningen en de twee-onder-één kapwoningen zijn minder enthousiast.

Relatief veel gezinnen zijn voor de plannen. Bij andere huishoudenstypen houden de mensen die positief en negatief oordelen elkaar behoorlijk in evenwicht. De meeste jongeren vinden de plannen goed, net zoals de meeste ouderen. Meer dan de helft van de mensen in de leeftijd tussen 40 en 50 jaar tegen de plannen zijn. Als gekeken wordt naar woonduur, dan valt op dat de helft van de mensen die er kort wonen tegen de plannen zijn. Bij de mensen die tussen de 5 en 15 jaar in de wijk wonen is dat precies andersom, daar vindt de meerderheid de plannen juist positief.

 Als u graag een uitgebreide beschrijving van de uitslag wil hebben, kunt u die aanvragen bij Steunpunt Wonen, tel. 010 – 280 64 44.

 Belangstellenden

In de enquête stond ook een oproep om deel te nemen aan de bewonerswerkgroep. Gelukkig waren daar heel wat positieve reacties op. Inmiddels is een eerste kennismakingsbijeenkomst geweest en is een aantal mensen enthousiast geworden om mee te doen aan de bewonerswerkgroep. Mocht u ook belangstelling hebben om mee te denken over de wijk, of op een andere manier een bijdrage willen leveren (bv. nieuwsbrieven rondbrengen) kunt u zich aanmelden bij Paula Ruygt, tel. 015- 213 02 49.

 Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de bewonerswerkgroep Bomenwijk.

Reacties kunt u sturen naar Bewonerswerkgroep Bomenwijk, Buurthuis, Lindelaan 9-15, 2612 VG  Delft.

Door middel van deze nieuwsbrief wil de bewonerswerkgroep de bewoners van de Bomenwijk informeren over haar activiteiten.

Redactie nieuwsbrief: Aliën van der Haar, Steunpunt Wonen, 010 – 280 64 44.


 

Terug naar boven

 

Nieuwsbrief nummer 2

januari 2005

 

Een gezond en gelukkig 2005!

Allereerst wenst de Bewonerswerkgroep Bomenwijk u een gezond en gelukkig 2005 toe. Ondanks de ingrijpende plannen van Vestia hopen wij dat u toch een goed jaar tegemoet gaat. Ook de bewonerswerkgroep probeert daar een steentje bij te dragen.

Om goed beslagen ten ijs te komen bij de overleggen met Vestia, heeft de werkgroep meer kennis opgedaan middels een cursus herstructurering en een excursie naar een vergelijkbare wijk als de Bomenwijk. Bij het overleg met Vestia hebben we

vooral kritisch gekeken naar het stedenbouwkundig plan, met als belangrijke kritiekpunten het geringe aantal woningen wat teruggebouwd wordt, de betaalbaarheid van woningen en het vergroten van het wateroppervlak. Verder hebben we aangedrongen op een onderzoek naar renovatie van de woningen en een woonwensenonderzoek.

 Straatgesprekken

Ook in 2005 gaat de Bewonerswerkgroep weer hard aan de slag. Een van de activiteiten is het organiseren van straatgesprekken in de Bomenwijk. Naar aanleiding van de plannen van Vestia (die gepresenteerd zijn op 1 en 6 december) heeft

de Bewonerswerkgroep besloten om per straat een gesprek met bewoners te organiseren om te horen wat er leeft onder de bewoners.

Wat vindt u van het plan? We willen graag uw mening horen over

·           de woningen,

·           de supermarkt,

·           het water,

·           de A13 zone

·           huisvesting voor doelgroepen (zoals ouderen, alleenstaanden e.d.)

·           en alle andere punten die u belangrijk vindt.

 

Naast de straatgesprekken worden ook een aantal bijeenkomsten met specifieke groepen georganiseerd, zoals kinderen en allochtonen.

  

De gesprekken vinden eind januari tot en met eind februari plaats.

 

U ontvangt een persoonlijke uitnodiging. Voor meer informatie kunt u tussen 19.00 en 20.00 uur bellen met:

·           Paula Ruygt, tel. 015 – 213 02 49

·           Maryka Scholten,tel. 015 – 213 22 31

       en tijdens kantooruren:

·           Aliën van der Haar, tel 010 – 280 64 44

 

Uw mening telt!

Wij hopen dat u kunt komen. Het is van groot belang dat u aangeeft wat er volgens u moet gebeuren om de Bomenwijk ook in de toekomst een leefbare en gezellige wijk te laten zijn. Middels de reacties van bewoners krijgt de bewonerswerkgroep een goede indruk wat er leeft onder de bewoners en kan  een goede inbreng geleverd worden tijdens de discussie met Vestia over de plannen.

  

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de bewonerswerkgroep Bomenwijk. Reacties kunt u sturen naar Bewonerswerkgroep Bomenwijk, Buurthuis, Lindelaan 9-15, 2612 VG Delft. Door middel van deze nieuwsbrief wil de bewonerswerkgroep de bewoners van de Bomenwijk informeren over haar activiteiten. Redactie nieuwsbrief: Aliën van der Haar, Steunpunt Wonen, 010 – 280 64 44.

Terug naar boven

 

Nieuwsbrief nummer 3

April 2005

De PvdA heeft op 31 maart een rondwandeling door de wijk gemaakt en woningen bekeken. Leefbaar Delft en CDA hebben op 9 april en 11 april een rondwandeling door de wijk gemaakt en diverse woningen bekeken.

Op dinsdag 12 april is de herstructurering van de Bomenwijk besproken in de commissie Duurzaamheid in aanwezigheid van wethouder Grashof en Vestia directeur Den Ouden. Diverse bewoners hielden een warm pleidooi om de sociale samenhang van de wijk te behouden.

Samenvatting van de Straatgesprekken in de Bomenwijk

Op 1 en 6 december jl. heeft Vestia Delft informatie bijeenkomsten georganiseerd voor de bewoners van de Bomenwijk. In februari heeft de bewonerswerkgroep samen met Steunpunt Wonen bijeenkomsten per straat (Straatgesprekken) voor bewoners georganiseerd. Doel van deze gesprekken was te horen wat er leeft onder de bewoners, de betrokkenheid van bewoners te verbreden en het vertrouwen bij bewoners op te bouwen.

In totaal zijn er 120 mensen bereikt. De opkomst was wisselend, de eerste bijeenkomst was goed bezocht, maar hoe verder in het traject hoe minder mensen aanwezig waren. Waarschijnlijk komt dat omdat hun straat later in het planproces aan de beurt komt en het voor hen op dit moment minder speelt.

Bij deze nieuwsbrief vindt u een verslag over alles wat de bewoners vinden en wat er besproken is.

Bewonerswerkgroep aan de slag

Een aantal mensen van de bewonerswerkgroep zijn aan de slag geweest met het zoeken naar een alternatief voor het extra water. De plannen van Vestia gaan uit van extra water aan de Tweemolentjeskade wat ten koste zou gaan van woningen. De bewonerswerkgroep was hier tegen en is op zoek gegaan naar alternatieven, daarbij ondersteunt door bureau Boom. In de werkgroep water, bestaande uit o.a. Vestia, gemeente en de bewonerswerkgroep, zijn verschillende alternatieven onder de loep genomen. De bewonerswerkgroep is van mening dat het beste alternatief een duiker onder de Tweemolentjeskade is. Dat geeft de minste overlast voor bewoners en zo wordt er toch iets gedaan aan het waterprobleem.

De werkgroep supermarkt heeft zich bezig gehouden met alternatieve locaties voor de supermarkt. In de plannen van Vestia zou de supermarkt gerealiseerd worden aan het Lindeplein en de Goudenregenlaan. Ook dit zou ten koste gaan van woningen. Een van de alternatieven voor locatie van de supermarkt is de plek waar nu Partycentrum het Witte huis is.

Verder hebben we regelmatig contact met de politieke partijen van de gemeente Delft. 31 maart is de PVDA-Delft op bezoek geweest in de Bomenwijk en op 9 en 12 april vindt er een excursie plaats met de overige politieke partijen.

Oproep

 

Op dinsdagavond 12 april is om 20.00 uur de een openbare vergadering van de Commissie Duurzaamheid.  Deze vergadering is voor iedereen toegankelijk.

Punt 8 van de vergadering gaat over de Ontwikkelingsvisie Bomenwijk. U, als inwoner van de Bomenwijk kunt tijdens deze vergadering uw stem laten horen, want "inspreken" kan. Wel moet u van te voren aangeven dat u iets wilt zeggen. U kunt dit laten weten aan de Bewonerswerkgroep, Aliën van der Haar, telefoon 010-2806438.

De vergadering wordt gehouden in de commissiekamer van het stadhuis.


1.         Het plan van Vestia … hoe denken bewoners daarover

 

We willen niet weg!

De meeste mensen willen niet weg uit de wijk omdat ze hier al lang en prettig wonen. Maar ook omdat de woningen betaalbaar zijn. Het is gezellig in de wijk en er heerst een “ons-kent-ons” -gevoel. De samenhang onder de bewoners is groot. Als er gesloopt gaat worden, zullen mensen van elkaar vervreemden. De meeste bewoners hebben niet veel te besteden en komen niet in aanmerking voor een koopwoning. Bovendien komen er maar weinig sociale huurwoningen terug in het plan, en van deze woningen is de huur waarschijnlijk veel hoger dan de huidige huur. Hierdoor zullen veel mensen tegen hun zin de wijk moeten verlaten, of worden mensen gedwongen om in een duurdere woning te gaan wonen.

Renovatie

Veel mensen vragen zich af waarom de woningen niet gerenoveerd kunnen worden. Met name in de portiek- en duplexwoningen zijn klachten over vocht, tocht en geluidsoverlast. Ook zijn de douches en toiletten te klein en is er geen centrale verwarming. Dat moet aangepakt worden, maar dan heeft renovatie de voorkeur.

Lang niet alle bewoners ervaren hun woning als slecht. Vaak hebben bewoners zelf veel geld en energie in de woning gestoken en hebben van hun woning een paleisje gemaakt, dat nu gesloopt gaat worden. Als men eerder had geweten dat de woningen op zo korte termijn gesloopt zouden gaan worden, hadden ze die investeringen nooit gedaan.

Betaalbaarheid

De betaalbaarheid van de nieuwbouw is een probleem, omdat bewoners dan of niet terug kunnen komen of veel meer huur moeten betalen. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom een groot deel van de bewoners tegen sloop/nieuwbouw is. De plannen van Vestia zijn alleen voor mensen met een grote beurs. Nu zijn er al bewoners die problemen hebben met de betaling van de steeds hoger wordende huren. Huursubsidie en huurgewenning zijn maatregelen die voor de toekomst geen zekerheid bieden en ook andere lasten van levensonderhoud worden steeds zwaarder.

Dit geldt vooral voor de ouderen die van een bescheiden inkomen moeten rondkomen. Maar ook voor jongeren, die de wijk tot nu toe als een opstapmogelijkheid ervaren. Ook wordt in de plannen geen rekening gehouden met alleenstaanden met een kleine beurs; nu een groot deel van de bevolking van de Bomenwijk.

Nieuwbouw

Een aantal mensen heeft te kennen gegeven voor de plannen van Vestia te zijn, omdat het mooiere, kwalitatief betere woningen zal opleveren. De huidige woningen, vooral de flatwoningen, zijn klein en versleten. De woningen voldoen volgens deze bewoners niet meer aan de eisen van deze tijd (te klein, te oud) en er is wel het een en ander mis met de woningen. Aanpassing aan het moderne wonen is nodig. Sloop is volgens deze mensen onontkoombaar.

Er is behoefte aan eengezinswoningen. Er wonen nu jongeren in de wijk, die zodra er kinderen worden geboren, verhuizen naar andere wijken. Verder is er vraag naar

grote woningen in verband met grote gezinnen, o.a. van allochtone gezinnen.

Een aantal mensen heeft aangegeven tegen nieuwbouw langs de snelweg te zijn. Ook zijn er mensen die tegen sloop zijn vanwege alle overlast en rommel die het oplevert.

Kopen van huidige woningen

Er is belangstelling voor het kopen van de huidige woningen, maar er is nu nog te veel onduidelijk.

“Wat is de prijs? Wordt het huis eerst gerenoveerd? Wanneer gaat het van start?”, zijn veel gestelde vragen. De mensen zijn ook bang voor scheve verhoudingen tussen bewoners in de oudbouw en in de nieuwbouw. En men zet vraagtekens bij de inpassing van de nieuwbouw en de oudbouw. Ook bestaat de angst dat op termijn alsnog de oudbouwwoningen worden gesloopt.

Betrokkenheid bij de wijk

De bewoners ervaren de Bomenwijk als gezellig en rustig. Dat moet zo blijven. Tussen de bewoners zijn veel sociale contacten. Binnen de wijk, maar vooral op straatniveau, bestaat een grote betrokkenheid tussen de bewoners onderling. Zoals in het voorste stuk van de Goudenregenlaan. Bewoners helpen elkaar, ongeacht leeftijd, afkomst, geaardheid bij problemen en ziekte. Die kwaliteit zou eigenlijk behouden moeten blijven. De bewoners van de straat zelf zeggen 'onze straat heeft een hart', en daar zijn ze trots op. "De Goudenregenlaan is de mooiste straat van Delft". Vanwege deze betrokkenheid willen mensen ook niet weg uit de Bomenwijk.

Ook het buurtgevoel in de flat in de Tweemolentjeskade is sterk. In de eengezinswoningen wonen veel ouderen en heeft men minder contacten, maar de contacten die men heeft zijn goed. Men vertrouwt elkaar en weet dat men op elkaar kan rekenen. Het contact met de naaste buren is over het algemeen goed en men heeft wat voor elkaar over.

Plannen maken een hoop kapot

Aangegeven wordt dat de plannen van Vestia een hoop kapot maken en dat Vestia niet lijkt te weten wat ze de bewoners aandoen:

-          de sociale samenhang in de Bomenwijk is nu heel sterk. Dat ben je kwijt na de herstructurering.

-          het sociale leven van veel (vooral oudere) mensen stelt niets meer voor als ze moeten verhuizen.

-          veel mensen hebben hun 'roots' in de Bomenwijk. Die mensen jaag je nu weg.

-          door een grootschalige herstructureringsopgave zal een aantal winkels het niet meer redden en verdwijnen.

Water

Er moet een ander plan komen voor het water. Extra water opvang in de wijk mag niet ten koste gaan van bestaande woningen, zeker niet van de zeer gewilde eengezinswoningen.

Een aantal bewoners is ervan overtuigd dat de nieuwe waterpartijen enkel en alleen aangelegd wordt om mooie dure woningen te kunnen bouwen. De bewoners zijn overigens wel blij dat de wateroverlast in de wijk aangepakt gaat worden, dat is echt nodig.

Supermarkt

Het is een prima idee dat er een supermarkt in de wijk komt. Vooral voor oudere mensen, maar dit mag niet ten koste gaan van woningen. De locatie waar men nu de supermarkt voorstelt wijst men af: er gaan woningen verloren, de verkeerssituatie zou onveilig worden. Bewoners voorzien een grote instroom van auto's en vrachtauto's waardoor de verkeersveiligheid verslechtert en de wijk afgesloten dreigt te raken voor hulpdiensten zoals ambulances en brandweer. Een alternatieve locatie is gevonden vooraan de wijk, bijvoorbeeld op de plek van partycentrum “het Witte Huis”. Voor de huidige winkelpanden moet een goede bestemming gezocht worden. Een aantal geeft aan dat aan een dure supermarkt geen behoefte is.

Seniorenflat

Er zijn veel ouderen in de wijk (350 personen zijn boven de 55 jaar) en een seniorenflat met lift zou welkom zijn. De ouderen willen graag in de wijk blijven wonen. Het liefst gecombineerd met voorzieningen (fysiotherapie, kapper e.d.) en eventueel een winkel. Ook het buurthuis zou hierin een plek kunnen krijgen. Het aantal ouderen in de wijk dat behoefte heeft aan een seniorenwoning, zou wel eens veel groter kunnen zijn dan waarop in de plannen wordt ingespeeld.

Speelvoorzieningen

Er moeten voldoende speelvoorzieningen in de wijk blijven. De speeltuin Bomenwijk moet niet wijken voor extra parkeerplaatsen voor de Bieslandhof.

Overlast

De wijk gaat achteruit. Er is een instroom van mensen die regelmatig overlast veroorzaken. Vestia zou middels toewijzing een oplossing moeten zoeken. (Ex)psychiatrische patiënten moeten beter begeleid worden. Ook wordt er regelmatig geluidsoverlast ervaren en zijn sommige woningen en tuinen erg verwaarloosd. Dat heeft een negatieve uitstraling. De aanwezigen zijn het er over eens dat voorkomen moet worden dat de Bomenwijk de buurt van Delft wordt waar de overlastveroorzakers gehuisvest worden. De bewoners verwachten van Vestia strenger optreden tegen veroorzakers van overlast. Nu al zijn er problemen waar amper tegen wordt opgetreden. Een aantal bewoners krijgt het gevoel dat je met asociaal gedrag nog het verst komt.

Scheuren

Een aantal woningen in de Esdoornlaan heeft scheuren in hun woning als gevolg van de bouwwerkzaamheden aan de Bieslandhof. De angst wordt uitgesproken dat de uitvoering van de huidige plannen ook vergelijkbare gevolgen zal hebben voor die woningen die mogen blijven staan. Zelfs is men bang dat de woningen als gevolg hiervan alsnog worden gesloopt.

Kortom:

Er is een sterke buurbinding in de Bomenwijk. Alhoewel men erkent dat er wat mis is met de wijk (sommige woningen zijn slecht, instroom van mensen die overlast veroorzaken), is men van mening dat de Bomenwijk een prima wijk is om te wonen. Over de mate van ingreep is iedereen het wel eens, niet zo ingrijpend als Vestia het voorstelt. Het merendeel van de bewoners is voor renovatie, een kleiner deel is voor sloop/nieuwbouw. De belangrijkste reden voor renovatie is dat men er van uitgaat dat renovatie goedkoper uitvalt dan nieuwbouw.

De geplande locatie voor de supermarkt en het extra water aan de Tweemolentjeskade wijst men af, omdat dit ten koste gaat van woningen.

Voor de seniorenflat bestaat grote belangstelling.

·          Groepsbijeenkomsten Turkse mannen en vrouwen

 

Sloop of renovatie

Er moet wat gebeuren aan de woning. Daar is iedereen het wel over eens. De meeste mensen willen niet dat hun woning gesloopt gaat worden. Het zijn weliswaar kleine woningen, maar ze zijn goedkoop. De woningen zouden dan wel gerenoveerd moeten worden. Een aantal mensen woont al lang in de wijk en wil niet meer verkassen. Sommige mensen zijn blij dat de woningen worden gesloopt. De woningen zijn niet goed, de binnenkant is slecht, de kelder staat regelmatig vol met water en de keuken is te klein.

Twee mensen zijn voor sloop van de woning, want de woningen zijn slecht. Een persoon wil een betere woning van vanwege zijn gezondheid. De huidige woning is vochtig, tochtig, koud.

Het woningonderhoud is slecht

Bij een aantal woningen is het onderhoud niet goed. Het is vochtig in de woning en er is wateroverlast in de kelders. Vestia voert bijna geen onderhoud aan de woning meer uit, bijvoorbeeld: verhelpen van stank in de badkamer, stopcontacten die niet meer functioneren. Het gaat dan niet alleen om portiekwoningen, ook de eengezinswoningen zijn aan een opknapbeurt toe. De binnenkant van de woning zou grondig gerenoveerd moeten worden.

Grote goedkope woningen

De meesten vinden de woningen klein. Niet alleen vanwege het geringe aantal kamers, maar ook vanwege de kleine keukens, badkamers en balkon. De huidige balkons zijn zo klein, daar kun je ’s avonds niet lekker buiten zitten. Als er nieuwe woningen worden gebouwd, moeten er ook grote goedkope woningen komen. Zo woont een mevrouw met haar 5 kinderen in een portiekflat. Ze wil graag een grotere woning, het liefst op de begane grond zodat haar kinderen in de tuin kunnen spelen. Daarnaast is een grote woning gewenst, omdat er regelmatig bezoek blijft logeren. Als aangegeven wordt dat deze wens niet erg realistisch is, vinden de aanwezigen dat er in ieder geval meer sociale huurwoningen moeten komen.

 “De Bomenwijk is net een dorp in Turkije”

Veel mensen kennen elkaar, vooral binnen de Turkse gemeenschap maar ook anderen in de wijk. Het voelt als een grote familie. Daarom willen de mensen ook niet weg uit de Bomenwijk. Slechts een vrouw geeft te kennen uit de wijk weg te willen, maar dit komt vooral omdat ze dicht bij de school van haar kinderen wil wonen. “Als er dan toch gesloopt gaat worden, zorg dan dat we terug kunnen”, is gesteld.

Niet alleen geld…

Bewoners merken op dat het ze niet alleen om geld gaat. De kinderen wonen in de Bomenwijk, gaan hier naar school en hebben in de wijk hun vriendjes. Het is niet wenselijk dat de kinderen naar een andere school moeten, opnieuw moeten wennen en nieuwe vriendjes moeten maken.

Verder is de Bomenwijk een rustige buurt, met het Delftse Hout vlakbij. Zo’n fijne locatie vind je bijna niet in andere wijken in Delft.

Speelvoorzieningen

Er zouden meer speelvoorzieningen moeten komen voor de kinderen. Meer bankjes zijn gewenst. Voor de ouders om toezicht te houden op hun kinderen, maar ook voor de ouderen. De speeltuintjes, maar ook de straten moeten vrij van hondenpoep zijn.

Seniorenflat

Er is belangstelling voor de seniorenwoningen, vooral omdat de woningen toegankelijk zijn met lift. De woningen zouden wel betaalbaar moeten zijn en meerdere kamers bevatten. Bij sommige Turkse ouderen wonen de kinderen nog thuis en men heeft regelmatig bezoek van familie uit Turkije.

Ook een supermarkt wordt op prijs gesteld.

Kortom:

Ook de Turkse groep erkent dat er wat moet gebeuren in de Bomenwijk. Maar ook binnen deze groep is de sociale samenhang sterk. De uitkomsten verschillen in die zin met de uitkomsten van de straatgesprekken, dat er een grote behoefte is aan grote, betaalbare woningen.Ook is men meer gericht op de kinderen. Er is duidelijke behoefte aan speelvoorzieningen. Verder is men bang dat verhuizen grote impact heeft op de kinderen (andere school en andere vriendjes).

2.         Sociaal plan

Verhuiskostenvergoeding

Veel vragen gaan over de hoogte van de verhuiskostenvergoeding. Bewoners zijn ook benieuwd of de mogelijkheid bestaat van tijdelijke woningen en of de verhuiskostenvergoeding twee maal wordt uitgekeerd in het geval van een tijdelijke woning. Een mevrouw vraagt of je deze vergoeding ook krijgt als je naar Turkije gaat. Opgemerkt wordt dat 5.000 euro verhuiskostenvergoeding te weinig is, in de praktijk kun je daar niet zoveel mee doen. Verder vraagt men zich af wanneer de verhuiskostenvergoeding uitgekeerd wordt.

Planning

Er moet snel bekend worden wanneer mensen moeten verhuizen en wanneer de woningen gesloopt gaan worden. Hier is veel onduidelijkheid over en dat brengt onrust met zich mee.

Terugkeergarantie

Om de sociale samenhang in de wijk te behouden moet een terugkeergarantie komen.

Door de plannen van Vestia moeten veel bewoners verhuizen. De bewoners zijn van mening dat Vestia dan ook maar moet zorgen voor een nieuwe, betaalbare woning in de Bomenwijk.

Er bestaat echter grote zorg over de kans dat men terug kan komen in de wijk. Er worden immers minder woningen gebouwd dan er gesloopt worden. Daarbij komt nog dat de nieuwe woningen vooral bedoeld zijn om hogere inkomensgroepen aan te trekken. Bewoners vragen zich af waarom Vestia niet meer goedkope huurwoningen wil bouwen en of het niet mogelijk is om de nieuwe woningen bij oplevering tegen een lage huur aan Bomenwijkers te verhuren. Wanneer de woning op termijn leeg komt kan Vestia de woning alsnog duur verhuren of te koop aan bieden.

De Bomenwijk wordt door de meeste bewoners gezien als een van de mooiste plekjes van Delft. Als mensen toch de Bomenwijk uit moeten, willen ze in ieder geval in Delft blijven wonen. Mensen willen absoluut niet verhuizen naar de regio.

Ook een 'spijtoptantenregeling' is wenselijk, d.w.z. dat mensen die de wijk uit verhuisd zijn binnen een bepaalde termijn weer terug kunnen naar de Bomenwijk.

Urgentie

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de urgentieverklaring. “Voor welke woning kom je in aanmerking? Is de prijs van de nieuwe woning vergelijkbaar? En wanneer gaat de urgentie in?” zijn veel gestelde vragen. De urgentie zou zo spoedig mogelijk in moeten gaan. En meteen geldig moeten zijn voor de hele wijk, en niet alleen per fase.

Overigens worden vraagtekens gezet bij wat de urgentieverklaring nog voorstelt als er in Delft zoveel mensen tegelijkertijd urgent zijn (Wippolder, Poptahof en Bomenwijk) en er nauwelijks geschikte woningen beschikbaar zijn.

Voorrang

Er wordt voor gepleit dat mensen voorrang krijgen als ze van een sloopwoning naar een bestaande woning in de Bomenwijk verhuizen.

Begeleiding

Een andere zaak die geregeld moet worden is de begeleiding. Vestia moet bij de mensen thuis komen om te praten over de plannen en om de woonwensen te inventariseren. Ook willen de mensen dat Vestia zo snel mogelijk helpt bij het zoeken naar een woning.

Geen huurverhoging

Bewoners vinden het belangrijk dat als er met de herstructurering wordt gestart, er geen jaarlijkse huurverhogingen meer plaats zullen vinden in verband met de overlast van de bouwactiviteiten.

70% regeling

Bewoners willen graag duidelijkheid over de 70% regeling. Is het inderdaad zo dat als 70% van de bewoners van een fasegebied tegen de plannen is, er niet gesloopt kan worden?

Regeling zelf aangebrachte voorzieningen (ZAV)

Een aantal mensen heeft aangegeven fors in hun woning geïnvesteerd te hebben. Hiervoor zou een goede financiële regeling moeten komen.

Huurgewenning

Sommige corporaties komen met een voorstel voor huurgewenning. Je groeit dan in een paar jaar naar de nieuwe huurprijs toe, zodat je er aan zou kunnen wennen. Volgens de bewoners wen je daar nooit aan. Het gaat de kant op dat je ongeveer 50% van je netto inkomen kwijt bent aan huur.

3.         Beheerplan

Als het plan van Vestia doorgaat, dan duurt het tot 2014 voordat alles is gerealiseerd. Om mensen tot die tijd prettig te laten wonen, moeten er een aantal zaken geregeld worden. Het gaat dan om de woning, de woonomgeving en het samenleven in de wijk. Bewoners geven aan dat de volgende zaken geregeld zouden moeten worden:

·          Leegstand voorkomen door tijdelijk verhuur

·          Leegstaande woningen zo snel mogelijke dichtmaken

·          Voorkom inbraken, vooral als er woningen leeg staan bestaat er risico voor andere woningen.

·          Inbraak in de woning, dan op tijd reageren. Nu soms erg laks.

·          Goede afspraken met de wijkagent, deze is nu moeilijk te bereiken.

·          Geen junks

·          Schade vergoeden als er iets beschadigd wordt door sloop- of bouwwerkzaamheden (bv. beschadiging aan de auto).

·          Extra aandacht voor de vuilcontainers. De vuilcontainers moeten snel geleegd worden. Ze zijn nu snel vol o.a. door afvaltoeristen.

·          Als er klachten zijn, moeten die direct verholpen worden. Nu al regelmatig geluidsoverlast van buren (harde muziek, dronken, high)

·          Meer toezicht

·          Aanspreekpunt in de wijk vanuit Vestia

·          Fasegebied moet goed afgesloten worden d.m.v. hekken

4.         Communicatie

Inspraak en communicatie beter

Wat bewoners dwars zit, is de procedure die Vestia heeft gevolgd. Hierin is veel fout gegaan. Bewoners hebben in december 2004 een plan gepresenteerd gekregen, zonder dat aan hen van tevoren gevraagd is wat ze willen. De onderbouwing voor de plannen ontbreekt. Waarom is gekozen voor sloop/nieuwbouw en niet voor renovatie? Waarom kunnen er maar 75 huishoudens per jaar geherhuisvest worden? Keuzes zijn niet toegelicht en onderbouwd.

Anderen vinden de vergaderingen van 1 en 6 december erg onduidelijk. Vooral ouderen hadden moeite met het begrijpen van de plannen. Vestia praat “ abracadabra” zo wordt gesteld.

Neem bewoners serieus

En dat bewoners van Vestia via een blaadje in de brievenbus moesten zien dat het huis waarin ze wonen gesloopt gaat worden, heeft veel kwaad bloed gezet. Bovendien was er een verkeerde tekening in opgenomen. Het gebrek aan informatie over de rechten en plichten die bewoners hebben wordt Vestia kwalijk genomen. Mensen voelen zich niet serieus genomen. Vestia wil de woningen slopen, maar ze heeft de bewoners niets te bieden.

Vestia heeft de bewoners pas zeer laat ingelicht over de plannen. Veel bewoners waren niet op de hoogte van het feit dat er zoveel woningen gesloopt zouden gaan worden. Een corporatie die

schilderwerk uitvoert en de dakbedekking vernieuwt en aangeeft dat er ondergrondse containers zullen komen, geeft niet het signaal af dat de woningen op korte termijn gesloopt zullen gaan worden.

Doelgroepen

Vanuit de Turkse groep zegt men dat het wenselijk is dat belangrijke informatie vertaald wordt in het Turks. De nieuwsbrieven zien er mooi uit, maar niet iedereen begrijpt wat er staat. De aanwezigen zijn niet op de informatiebijeenkomsten van Vestia geweest. Het is te grootschalig en mensen kunnen het voor een deel niet volgen. Men vindt het prettig om in een kleine groep en in eigen taal over de plannen te praten en stelt het zeer op prijs dat hier een vervolg aan wordt gegeven. Bijvoorbeeld als er meer duidelijkheid is over de plannen.

5.         Bewonerswerkgroep

Het verdient aanbeveling dat de bewonerswerkgroep een nieuwe enquête houdt onder bewoners om te horen hoe ze tegen het plan van Vestia kijken. Een aantal bewoners betwijfelt of het renovatieonderzoek dat door een onafhankelijk architectenbureau is uitgevoerd, wel zo onafhankelijk is. Misschien moet de bewonerswerkgroep een nieuw renovatieonderzoek uitvoeren?

Verder moet de Bewonerswerkgroep beter bereikbaar zijn voor bewoners dan tot nu toe (b.v. spreekuur houden in de Appelstraat), moet er meer worden gecommuniceerd en zou ze de bevoegdheden moeten hebben van een officiële bewonerscommissie. Verder moet de werkgroep aandacht besteden aan de bewoners die daaruit zijn getreden.

Terug naar boven